Xpozed - Inför SMS-livräddare i Gävleborg

Uppdaterad 2024-01-31

BRÅDSKANDE – JAG BEHÖVER DIN HJÄLP!

Jag har blivit inbjuden till hälso- och sjukvårdsnämndens februarisammanträde den 15 februari för att prata om SMS-livräddare och lägga fram min åsikt i ärendet. Därför behöver jag din hjälp!

VAD KAN DU GÖRA?

Om du tycker att SMS-livräddare är en bra grej och också vill att det ska finnas i regionen så kan du hjälpa mig genom att innan den 13 februari göra följande:

  1. Skriva under namninsamlingen.
    Länken till namninsamlingen är: https://www.skrivunder.com/smsliv-gavleborg
  2. Uppmana och få så många som möjligt att skriva på namninsamlingen.
  3. Ladda ner och installera appen på din telefon och registrera ett konto.
    Länken till appen hittar du nedanför den här rutan.
    På så sätt syns det i statistiken att vi är många som bor i regionen som har appen och är registrerade och redo att hjälpa till.
  4. Kommentera vårt senaste inlägg om SMS-livräddare på våra sociala medier.
    Ju fler som visar engagemang och gör sin röst hörd desto mer hörs vi.

Ladda ner appen!

NU ÄR DET DAGS ATT REGION GÄVLEBORG TAR SITT ANSVAR OCH ANLSUTER SIG TILL SYSTEMET SMS-LIVRÄDDARE!

SMS-livräddare räddar massor med liv varje år (till i princip ingen kostnad alls) så varför tvekar Region Gävleborg?

Hjälp till att ge din röst för att detta ska implementeras snarast – det kan vara du eller någon anhörig som drabbas nästa gång och då kan chansen till överlevnad hänga på att det finns en SMS-livräddare i din närhet!

Det sker ca. 6 000 hjärtstopp utanför sjukhus varje år och av de överlever ca 11%. Den siffran kan definitivt bli bättre.

En av de viktigaste faktorerna för att rädda liv är en snabb insats eftersom chansen att överleva ett hjärtstopp minskar med 10% för varje minut som går. Ju snabbare insatsen sker desto större chans att överleva helt enkelt. Om tiden från hjärtstopp till påbörjad HLR (Hjärt- Lungräddning) är max 1 minut och tiden till användandet av hjärtstartare är max 3 minuter ökar chansen för överlevnad till 75%

Om vi sedan lägger till att endast ca 400 hjärtstartare av Sveriges totalt 55 000 hjärtstartare finns i hemmiljö där 2/3 av hjärtstoppen utanför sjukhus sker (4 000).

VAD ÄR SMS-LIVRÄDDARE?

SMS-livräddare innebär att alla personer som har utbildning i HLR an installera en app på sin smartphone och registrera sig som SMS-livräddare.

Vid ett larm om hjärtstopp till SOS 112 kan SOS-operatören med hjälp av de installerade telefonapparna se på en karta vilka SMS-livräddare som befinner sig i närheten och därigenom skicka ett notifiering till 30 SMS-livräddare som befinner sig inom 10 km radie från platsen för hjärtstoppet.

I appen på SMS-livräddarnas telefoner får dom en möjlighet att tacka JA eller NEJ beroende på om dom är redo och tillgänglig för att hjälpa till.
Tackar dom JA kommer dom att få en av två uppgifter:

  1. Att ta sig till platsen för hjärtstoppet och påbörja HLR eller bistå om någon redan har påbörjat HLR.
    eller
  2. Att ta sig till en plats där det finns en hjärtstartare för att hämta den och sedan fortsätta till platsen för hjärtstoppet.

Oavsett vilken av dessa uppgifter som SMS-livräddaren får kommer dom att automatiskt blir vägledda dit dom ska via en karta i appen.

Just när det gäller snabb insats har systemet SMS-livräddare visat sig vara otroligt framgångsrikt och så effektivt att en SMS-livräddare ofta är på plats dubbelt så fort som ambulansen.

VAR FINNS SMS-LIVRÄDDARE IDAG?

  • SMS-livräddare är ett fullt fungerande system och i Stockholm (som var först ut i Sverige) har systemet varit i full drift sedan 2010.
  • Av Sveriges 21 regioner är 13 anslutna idag. (Blekinge, Halland, Jämtland-Härjedalen, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Skåne, Stockholm, Sörmland, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland)
  • Den senaste regionen som tagit beslut på att implementera SMS-livräddare (och då blir nummer 14) är Dalarna som kommer att implementera detta innan sommaren 2024.
  • Jämför detta med t.ex. Danmark där SMS-livräddare används i hela landet vilket innebär att alla 5,8 miljoner invånare har tillgång till systemet och totalt är nästan 155 000 frivilliga registrerade som SMS-livräddare (som i Danmark går under namnet TrygFonden Hjerteløber).
Gävleborg är alltså INTE en av dom regioner som använder SMS-livräddare och tillhör följaktligen den tredjedel av Sveriges regioner som valt att underprioritera sina invånare. Region Gävleborg är en vit fläck på kartan.
 
Xpozed - SMS-livräddare - Landstatistik 2024-01

FÖRDELARNA MED SMS-LIVRÄDDARE

I Sverige har 5 000 000 personer i Sverige vid något tillfälle gått en utbildning i HLR och med SMS-livräddare implementerat i hela landet får vi tillgång till alla de personernas kunskap och andra delar av samhällets resurser.

Men i mina ögon handlar det inte bara om att snabbt kunna påbörja HLR. Eftersom systemet kan skicka en notifiering till 30 personer inom 10 km radie innebär det att du även får tillgång till andra hjäjpfulla resurser.

De personer som blir kallade via SMS-livräddare och tackar JA till att hjälpa till är villiga och redo att hjälpa till och kan även besitta andra kunskaper som t.ex. första hjälpen och kan därför även hjälpa till med andra viktiga funktioner som att t.ex.:

  • Ta hand om chockade personer, anhöriga, etc.
  • Hjälpa till att säkra platsen – Det som i L-ABCDE kallas för livsfarligt läge (L).
  • Bistå och hjälpa till på plats med andra uppgifter som att möta upp ambulans, hämta filtar, utrustning, etc.
  • Hjälpa till med andra åtgärder som t.ex. första hjälpen.
  • Vi ska inte heller underskatta det faktum att en SMS-livräddare också kan vara en akutläkare eller annan insatspersonal som besitter kvalificerad kunskap men för tillfället inte är i tjänst.
  • Med ett gemensamt system i hela landet får vi inte bara tillgång till regionens invånare utan även SMS-livräddare som befinner sig i regionen vid ett larm.
  • Snabbare insats med HLR vid hjärtstopp minskar risken för hjärnskador och ökar avsevärt patientens chans att överleva och dessutom få en bättre livskvalitet och mindre behov av rehabilitering.

I sina nya riktlinjer för HLR rekommenderar ERC (European Resuscitation Council) att system som larmar medborgare som svarar på misstänkta fall av hjärtstopp utanför sjukhus bör införas i alla regioner och länder!

VAD SÄGER STATISTIKEN?

Här finns det hur mycket som helst att skriva men bara för att nämna några saker:

  • Under 2019 larmade SOS Alarm ut frivilliga sms-livräddare till 1 230 misstänkta hjärtstopp i ­Region Stockholm. I 46% av fallen var frivilliga sms-livrärddare på plats före ambulans och kunde påbörja livräddande insatser.
  • I dagsläget finns 2 194 registrerade profiler i Gävleborg. Om vi sätter det i relation till att när Blekinge startade upp fanns det 400 registrerade SMS-livräddare registrerade och idag överstiger det 5000. Det är en ökning på mer än 12 gånger. Med samma ökning i Gävleborg skulle det innebära drygt 27 000 personer, dvs nästan 10% av regionens knappt 290 000 invånare.
  • I Sverige finns dag ca 133 000 registrerade SMS-livräddare som är redo att hjälpa till.
  • Totalt finns det i Skandinavien ca 285 000 registrerade frivilliga SMS-livräddare.
  • Statistiken visar också att SMS-livräddarens värde ökar i glesbyggda områden.
  • Resultat från forskning i Danmark som publicerades 2020 visade att tre gånger så många defibrillerades innan ambulansen kom tack vare SMS-livräddare.
  • I en publicerad artikel i den ansedda tidskriften Journal of American College of Cardiology redovisas data för Köpenhamns första år med Heartrunner-systemet. Studien i Köpenhamn visar bland annat att i 42 % av hjärtstoppen var en eller flera av de frivilliga livräddarna på plats innan ambulansen för att påbörja livräddande insatser.
  • Det finns tusentals av exempel på där SMS-livräddare har räddat liv och under länkar och resurser längst ner hittar du exempel på några.

Vill verkligen region Gävleborg vara sist på bollen? De hade chans att vara med i den första tredjedelen, nu är man med i den sista tredjedelen som inte infört SMS-livräddare än. 

VAD ÄR REGIONENS ARGUMENT TILL ATT INTE INFÖRA SMS-LIVRÄDDARE??

Det finns säkerligen en del argument som har med ekonomi att göra (läs om kostnader längre ner) som jag inte känner till och därför inte kan kommentera. Endast baserat på all den information som du kan läsa om på den här sidan torde dom ekonomiska argumenten te sig ganska svaga dock i mitt tycke. Nedan hittar du några av argumenten som region Gävleborg har uppgett.

Fakta:
Att appen skulle larma ut privatpersoner till en potentiell skottlossning eller allvarliga olyckor stämmer inte. Så här säger Patrik Glantz som är avtalsansvarig för vårdavtal på SOS-Alarm med ansvar för bland annat Gävleborg “Det är larmoperatörerna som tar beslutet om man ska använda appen och som regel larmas ingen ut till en hotfull situation. Det är regionerna som själva sätter upp regler kring när man ska eller inte ska larma ut men generellt så larmar vi inte ut frivilliga till misstänkt suicid eller i fall gällande barn. Larmcentralen kan dessutom kalla tillbaka frivilliginsatserna om de efter att de skickat ut ett larm till appen får ny information om miljön där hjärtstoppet skett och gör en ny bedömning av säkerhetsläget.”

Fakta:
Jessica Holmström som är marknadsansvarig på SMS-livräddare säger: “Det finns inget nationellt register över vilka som gått HLR-utbildning så vi kan inte hämta in den informationen. Men det vi ser är att de som registrerar sig i appen har tillräckliga kunskaper i HLR. När man ringer 112 om ett pågående hjärtstopp hjälper larmoperatören till och instruerar den som larmat i telefon-HLR. Dessa instruktioner sker oavsett, därför är det bra – men inte avgörande – om personen nyligen har gått en HLR-kurs”

Patrik Glantz säger: “– Vart går gränsen för dålig HLR? Frågar du mig personligen så säger jag hellre en lite sämre HLR än ingen alls. Varje minut som passerar utan någon åtgärd minskar chanserna för överlevnad med tio procent. Har ingenting gjorts på tio minuter är det försent. SMS-livräddarna mycket mer annorlunda än om någon trillar ihop i ett hjärtstopp mitt på Stortorget i Gävle och frivilliga i närheten rycker in och hjälper till.”

Min kommentar:
Jag håller med både Patrik Glantz och Jessica Holmström. Dessutom, det går inte heller att verifiera utbildningsnivån på en person som passerar förbi på gatan där det pågår ett hjärtstopp. Risken att en person som inte kan HLR skulle registrera sig som SMS-livräddare och ladda ner en app på sin telefon känns minimal. Det är snarare troligt att de personerna som registrerar sig som SMS-livräddare känner sig trygga i sina kunskaper och dessutom har en större vilja och driv att hjälpa till. Dessutom är det fortfarande så att operatörerna på SOS Alarm är tillgängliga för handledning och instruktioner i alla situationer.

Jessica Holmström säger: “Det här är inte något som hon känner igen. Men att frivilliga avregistrerar sig efter ett larm ser hon inte nödvändigtvis som något negativt.”

Min kommentar:
Jag håller med Jessica. Dessutom säger Region Gävleborg emot sig själva med tanke på det tidigare argumentet från Region Gävleborg om ej verifierbar utbildningsnivå. Det borde väl i så fall bara vara positivt att de som inte känner sig trygga avregistrerar sig, Det innebär ju inte att dom som fortfarande är registrerade inte kan hjälpa till. 

Min kommentar:
Kommentarer överflödiga. Jag låter all statistik och andra fakta som tas upp på den här sidan tala för sig själv.

Fakta:
Den app som Region Gävleborg syftar på är den som Uppsala utvecklade i väntan på mer evidens angående andra system. I “Läkartidningen” kan du 2023-07-14 [4] läsa att appen endast är tillgänglig för sjukvårdspersonal.
I samtal med Jessica Holmström på SMS-livräddare 2024-01-31 fick jag information om att Uppsala nu tittar på att införa SMS-livräddare. Hon berättar också att en av dom slutsatserna man gjort efter användandet av Uppsalas app är att det inte är någon garanti för kvalitativ insats bara för att det är sjukvårdspersonal, utan i vissa fall faktiskt visar på sämre kvalitet.

Min kommentar:
I tillägg till det Jessica säger ovan samt det som man kan läsa i “Läkartidningen” så vill jag starkt ifrågasätta användandet av flera olika appar i landet. Det skulle innebära att de frivilliga som vill hjälpa till via dessa funktioner skulle behöva ha flera olika appar installerade för att kunna hjälpa till om dom befinner sig i en annan region än sig egen. Flera appar ökar dessutom kravet på infrastruktur, teknik, kompatibilitet och att SOS Alarm skulle behöva jobba i flera system vilket i sin tur även ökar risken för fel, på alla plan.

 

[1] Källa: Gefle Dagblad: “SOS Alarm säger ja till appen som Region Gävleborg ratar” 2022-12-25
[2] Källa: Inslag i P4 Gävleborg: “Region Gävleborg nobbar livräddning via sms” 2023-07-21
[3] Källa: Ljusdalsposten: “Regionen säger nej till Sms-livräddare: “För många risker” 2022-11-09
[4] Källa: Läkartidningen: “Region Uppsalas livräddarapp bara för anställda i hälso- och sjukvården” 2023-07-14

 

“När det gäller evidens, hur mycket bevis behöver Region Gävleborg för att ta ett beslut? 13 av 21 regioner (bla. de största regionerna i Sverige) har implementerat SMS-livräddare med framgångsrika resultat.”

VAD SKULLE SMS-LIVRÄDDARE KOSTA REGION GÄVLEBORG?

Låt oss bortse från alla pengar som en implementation av SMS-livräddare faktiskt skulle spara och istället enbart prata kostnader för systemimplementation och drift för att få lite perspektiv. Jag har varit i kontakt med SOS Alarm (som är dom som driftar systemet) så skulle det innebära följande kostnader enligt gällande offert till Region Gävleborg:

Implementation

Att implementera systemet i Region Gävleborg skulle innebära en engångskostnad på ca 481 216 SEK, vilket om man delar det på 290 000 invånare i runda slängar motsvarar ca 1,66 SEK per invånare i ENGÅNGSKOSTNAD.

0 SEK
Implementationskostnad/invånare
Driftskostnad

Driftskostnaden ligger sedan på 64 992 SEK/månad, vilket innebär 779 904 SEK/år. Utslaget på 290 000 invånare innebär det en kostnad på 2,69 SEK/regionsinvånare och år.

0 SEK
Årlig driftskostnad/invånare
Låt oss sätta det i perspektiv
  • Det innebär alltså en totalkostnad för en 10-årsperiod på 28,46 SEK/regionsinvånare.
  • Statistik från Region Halland (som har ungefär samma antal invånare som Gävleborg har) visar att dom räddade 7 liv under det första året tack vare SMS-livräddare. Region Gävleborg fick ett erbjudande om att implementera detta redan 2019. De senaste 4 åren har alltså Region Gävleborg kunnat rädda mellan 20 och 30 liv. Kostnaden för SMS-livräddare (inklusive implementeringen) för att rädda dom liven hade då hamnat på ca 3,5 miljoner (120 000 – 180 000 SEK/person). Det är ju ett oerhört billigt pris för att rädda ett liv.
  • Som jämförelse kan vi nämna att Kulturhuset Agnes nota hamnar på drygt 440 mijoner kronor, alltså samma kostnad som att rädda mellan 2 400 och 3 700 liv?!
  • Enligt en artikel i Gefle Dagblad den 4 december 2023 så var kostnaderna för Gävle CitySamverkan  gratisjulgranen på torget i Gävle runt 50 000 – 100 000 SEK:
  • 2020 var kostnaden för inhyrd personal inom vården i Gävleborg 467 miljoner kronor, och bara tre län hade högre kostnader för hyrpersonal än Gävleborg.

Om vi bara lycka rädda ett liv med det här systemet är det värt varenda krona. Så varför har inte region Gävleborg anslutit sig än?

“Hur mycket är ett liv värt?
Kan vi rädda ett liv om året är det värt varenda krona!”

REGIONEN UPPMANAR TILL ATT VÅGA ANVÄNDA HJÄRTSTARTARE
…MEN TACKAR NEJ TILL SMS-LIVRÄDDARE?!

Det är lite intressant att Region Gävleborg å ena sidan uppmanar på sin Facebooksida att man ska våga använda hjärtstartare (vilket är jättebra!) men ändå tackar nej till att införa SMS-livräddare. Du kan se inlägget nedan och länken till inlägget är (https://fb.watch/kjqidpFmJ8/)

VILL DU VETA MER OM SMS-LIVRÄDDARE?

  • Trots att man är registrerad i appen finns inga krav på att faktiskt rycka ut. Ett larm går ut till samtliga appanvändare inom en radie som Regionerna själv kan styra över. Sedan får appanvändaren själv välja om den vill hjälpa till eller inte. 
  •  På hemsidan för SMS-livräddare hittar du massor av frågor och svar kring hur SMS-livräddare fungerar. https://www.smslivraddare.se/vanliga-fragor/
  • På Facebooksidan för SMS-livräddare kan du läsa och se massor av exempel på när SMS-livräddare räddat liv: https://www.facebook.com/smslivraddare

VAD HAR JAG (JONAS) GJORT FÖR ATT FÖRSÖKA FÅ IN SMS-LIVRÄDDARE I REGION GÄVLEBORG?

  • Jag har startat en namninsamling (se länk nedan).
  • I juni 2021 lämnade jag in ett medborgarförslag som dom tvingats hantera i kommunfullmäktige. (Läs det här).
  • Jag har varit med i radion (P4) för att prata om det. Regionen tackade nej till att deltaga. (Lyssna här).
  • Jag har försökt att påverka individer inom Region Gävleborg direkt.
  • Jag sprider budskapet på mina kurser och vid andra tillfällen.
  • …och mycket mer.

SKRIV PÅ NAMNINSAMLINGEN FÖR ATT FÅ IN SMS-LIVRÄDDARE I GÄVLEBORG

Jag kommer inte att ge mig förrän detta är infört i Region Gävleborg. Skriv på listan så ökar chanserna att systemet införs.

Din namnunderskrift kan rädda liv.

Länk till namninsamlingen: https://www.skrivunder.com/smsliv-gavleborg

Länk till SMS-livräddare: https://www.smslivraddare.se/

LÄNKAR OCH RESURSER

Artiklar
TV
Radio
Länkar

Ladda ner appen!

ANDRA ARTIKLAR INOM SAMMA ÄMNE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Välj kategori

Senaste recensionerna

Nyhetsbrev