Angående SMS:et från MSB/FoHM

Krisinformation-flode

Xpozed - Angående det SMS som skickades ut av Myndigheten för Säkerhet och Beredskap (MSB) och Folkhälsomyndigheten (FHM) angående COVID-19 och Corona PandeminDet var en del upprörda känslor på sociala medier igår angående det SMS som skickades ut av MSB/FoHM. Många tycker att det var skandal, fattigt, katastrof, dålig information, antiklimax, etc. Speciellt med tanke på att man hade “gjort en stor grej” av det innan.

Vi på Xpozed är ”all for” krisberedskap, säkerhet och första hjälpen/hälsa, så vi vill därför passa på att dela med oss av lite tips och tankar kring detta.

Om man går in i krismyndighetens app nu på morgonen så ser det ut som på skärmdumpen ovan. Mycket enkelt att komma åt informationen, inte svårare än att starta upp Facebook eller Instagram.

Sms:et som skickades ut är en notis från myndigheterna om att det finns viktig krisinformation publicerad och en uppmaning om att ALLA ska gå in och läsa den.

Tänk lite som “Hesa Fredrik/Fredrika” som vi hör första måndagen varje månad, en uppmaning om att läsa den information som finns publicerad. Genom att hänvisa till en källa säkerställer man att alla får samma information, uppdaterad information och framför allt samma information.

Infon är anpassad för att kunna nå så många som möjligt och kunna läsas på alla former av enheter, gammal som ny. I ett SMS får du bara plats med 160 tecken, om det är fler tecken skickas som MMS (i vissa fall som flera sms) och det kan inte alla enheter ta emot.

Risken med att skicka ut en direkt länk är att den kan manipuleras. Av samma anledning skickar inte heller t.ex. banker ut en länk utan hänvisar istället till att gå till deras webbplats, för att inte riskera att man blir dirigerade till fel källa och “ful-siter”.

Även i en mobil kan du skicka falska länkar. En krisinformationsmyndighet skall vara en säker källa med så lite risk som möjligt för “trollning”, propagandakrigsföring, m m.

På våra kurser brukar vi prata en del om bl.a. två mycket bra appar som vi rekommenderar ALLA som har en smartphone att ladda ner. Du hittar länkarna på vår sida om Tips på Bra appar som du hittar här >>

  • Krisinformation.se – Appversionen av webbplatsen. Du har också möjlighet att ta emot notiser liknande Sms:et och andra notiser som du väljer att ställa in i appen.
  • SOS ALARM – Mycket bra app. Om du ringer 112 genom denna app kan de se din position, vilket dom inte kan annars. (Mobiltriangulering existerar inte längre hos SOS). Även här kan du ställa in notiser för de områden i Sverige som du vil ha nödinformation om.

Vi vill också uppmana till att än en gång ta fram den folder som skickades ut till alla hushåll i maj 2018 som heter “Om krisen eller kriget kommer” och läsa den igen.

Vi lever i nya tider och även om detta alltid varit viktigt så är det än mer aktuellt nu!

Håll er friska i jul och ta hand om varandra.

ANDRA ARTIKLAR INOM SAMMA ÄMNE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste recensionerna

Nyhetsbrev