Tips på bra appar
Oavsett om du är ute och reser eller på hemmaplan så finns det en uppsjö med appar som är relaterade till första hjälpen, HLR, krishantering, m.m. Vissa appar är bra men det finns givetvis en hel del appar som inte är värda att ladda ner.
Xpozed har därför sonderat marknaden och valt ut ett par appar som vi tycker är bra och användbara.
Spara gärna den här sidan som ett bokmärke så du kan återkomma för vi uppdaterar den allt eftersom vi hittar nya bra och användbara appar.
112
Om du ringer 112 från appen kan SOS se GPS-koordinaterna för var du befinner genom telefonens platstjänster. Superbra om du inte riktigt vet var du befinner dig (kanske på en enslig skogsväg), befinner dig i en hotfull situation och inte kan prata, om du inte kan prata p.g.a. stängda luftvägar, etc.
SMS-livräddare
Om du är utbildad i HLR kan du anmäla dig som SMS-livräddare och via mobilen bli tillkallad om du befinner dig i närheten av en olycksplats.
Även om du inte bor i en region som har SMS-livräddare (som t.ex. Gävleborg) så kan du ändå ha appen nedladdad så du kan hjälpa till ifall du befinner dig i en region där det finns.
Förresten, glöm inte skriva på vår namninsamling för att få in SMS-livräddare i Gävleborg.
Läs mer på SMSlivräddare (smslivraddare.se).
Rädda hjärtat
I hjärtstartarregistret kan du lätt och snabbt hitta på den närmaste hjärtstartaren som är registrerad. Du kan också få instruktioner för hur du genomför HLR. Finns även som hemsida. Läs mer på vår sida med Tips på bra länkar.
Röda Korset Första Hjälpen
Svenska Röda Korsets Första hjälpen-app ger dig direkt all information du behöver i de vanligaste nödsituationerna. Med videoklipp, interaktiva kunskapstester och enkla steg-för-steg-råd är det lättare än någonsin att lära sig grunderna i första hjälpen.
OBS! Kom ihåg att appen ersätter inte de kunskaper som du får genom att gå en kurs och regelbundet gå repetitionskurser. Den är endast till för att vara ett stöd.
Läs mer på vår sida med Tips på bra länkar.
Trygg Hansa Första Hjälpen
I denna applikation kan du läsa mer om vilka åtgärder som bör vidtas både vid små och större olyckor, testa dina kunskaper i vår quiz samt enkelt hitta närmaste sjukhus, vårdcentral eller apotek baserat på var du befinner dig. Du kan även öva Hjärt och Lungräddning (HLR) i den interaktiva guiden. Applikationen ska förstås bara ses som ett komplement och inte en ersättning för att t ex gå en kurs.
Läs mer på vår sida med Tips på bra länkar.
Cederroth First Aid
Cederroth har utvecklat enkla och tydliga instruktioner som bygger på animerade illustrationer. Med denna applikation kan du själv, i din egen takt, lära dig mer eller repetera hur du bäst ger Första Hjälpen, för olika typer av skador, till människor i olika åldrar.
Appen ersätter inte kunskapen du får genom att gå en kurs och regelbundet gå uppdateringskurser, men det är en bra app som fickminne.
Läs mer på vår sida med Tips på bra länkar.
AKUT – Stroke Riksförbundet
Lär dig känna igen STROKE med Stroke Riksförbundets AKUT Stroke test App.
Läs mer på vår sida med Tips på bra länkar.
Medical ID Nödsituation
Medical ID gör det möjligt att skapa medicinska profiler som är tillgängliga från din låsskärm. I nödfall ger profiler snabb åtkomst till viktig information som din allergier, blodgrupp, medicinska kontakter etc. som är nödvändiga för att räddningspersonal, läkare eller medicinsk personal måste vidta åtgärder. Du kan också dela din plats med nödkontakter även när appen är stängd (i upp till 24 timmar eller tills du slutar dela).
Läs mer på vår sida med Tips på bra länkar.
SOS Alert | Emergency & Safety
Lägg in dina kontakter i appen och när du larmar via appen får de på din kontaktlista ett sms så att du kan få hjälp eller att dom kan hjälpa dig att larma!
Appen använder telefonens platstjänster/GPS-funktionalitet och skickar med din position, tiden för när du larmade samt ett fördefinierat och skräddarsytt meddelande.
Läs mer på vår sida med Tips på bra länkar.
EchoSOS
EchoSOS, den livebesparande smarttelefonappen som hjälper dig att förbereda dig för nödsituationer. EchoSOS skickar din plats till den lokala räddningstjänsten var som helst i världen och ger information om närliggande akutrum i utvalda regioner.
Hur fungerar appen?
1. Öppna appen i en nödsituation: EchoSOS känner igen vilket land du befinner dig i och visar rätt räddningstjänstnummer.
2. Slå ett nödnummer genom att trycka på lämplig knapp.
3. Din position överförs så att räddningstjänster kan hitta dig.
Funktioner
* Visar lokala nödnummer – var du än är
* Alternativ för att lägga till personliga nödnummer
* Nödsituationer i närheten och deras beläggning (finns i utvalda regioner)
* Inga mobildata? Inga problem, din plats kommer att överföras via SMS
* Testad och testad av schweiziska räddningstjänster sedan 2011, tillgänglig över hela världen
* Testfunktion
Läs mer på vår sida med Tips på bra länkar.
Emergency Call
Syftet med denna app är att bestämma nödnumren för din aktuella plats i nödfall.
Appen för nödsamtal kräver internetanslutning och åtkomst till GPS-mottagaren för att fungera korrekt.
Noggrannheten för den bestämda platsen beror på kvaliteten på GPS-mottagaren på din enhet.
Läs mer på vår sida med Tips på bra länkar.
Svevia Säkerhetsapp
Genom appen larmas dina kontakter om det hänt dig något.
Med hjälp av tjänsten kan du enkelt larma förvalda kontakter, som då kan se din position via en karta. Genom appen anger du uppskattad tid för ditt ensamarbete. Avbryter du sedan inte nedräkningen inom utsatt tid larmas dina förvalda kontakter automatiskt via SMS och, om de själva har appen installerad, pushnotis. Dina förvalda kontakter behöver inte installera appen för att nås av larmet – alla som kan ta emot ett SMS kan ta emot ett larm. Med appen kan du även skicka akutlarm om du befinner dig i nöd. Larmet för ensamarbete kan såklart nyttjas även privat, exempelvis vid en kvällspromenad eller då du utför ensamarbete i hemmet.
Läs mer på vår sida med Tips på bra länkar.
Brandrisk ute
Brandrisk Ute är en app från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som riktar sig till privatpersoner. Under främst vår och sommar hjälper appen dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Du får information och råd som hjälper dig att minska din risk att orsaka gräs- och skogsbränder, till exempel om du ska elda eller grilla.
Med hjälp av positionering i din Androidenhet presenterar appen aktuell brandriskprognos för din plats. Du kan också söka brandrisk för andra platser och spara platser som favoriter. Du kan visa olika typer av prognoser, som spridningsrisk för skogsbrand, bränsleuttorkning och gräsbrandsrisk.
Läs mer på vår sida med Tips på bra länkar.
UD Resklar
UD Resklar ger dig reseinformation för världens länder direkt i mobilen. Appen låter dig ta emot pushnotiser om viktiga händelser och ändringar av reseinformationen för just din destination, eller för alla länder du är intresserad av. Genom platstjänster anpassar appen innehållet efter vilket land du befinner dig i så att du enkelt kan ta del av informationen som är relevant just för dig. Du kan även anmäla din utlandsvistelse till UD och ambassaden genom svensklistan och läsa på om vad du behöver förbereda inför din resa.
Appen är sammansatt av informationsflöden från i första hand ambassadernas webbplatser på swedenabroad.se. 1177 Vårdguiden bidrar med information om hälsa och vaccination i utlandet.
Läs mer på vår sida med Tips på bra länkar.