Första Hjälpenskolan, del 2 – Sår, bett och stick

Även om ingen sommar är komplett utan något sår, bett eller stick så kan det ibland vara en plåga när det kliar, rodnar eller svullnar..

I det här avsnittet av “Xpozed första hjälpenskola” tar vi upp hur du gör för att lindra och läka dessa sommarsymptom och skador.

Skrubbsår och andra småsår

Gör rent ordentligt

Var noga med att göra rent såret och huden runtomkring. Ta också bort så mycket smuts du kan som tex grus, gräs och annat. Om du behöver kan du använda en pincett.

Vanlig tvål och ljummet vatten går utmärkt, det har man dessutom oftast tillgängligt i hemmet, stugan, husbilen, husvagnen, etc.

Om du ska iväg på utflykt eller inte har tillgång till två är det bra att ha med sig lite sårdesinfektion, som till exempel handsprit, sårtvättssavetter, klorhexidin eller liknande. Egentligen kan du ta vad som helst som innehåller alkohol, gärna minst 70%.
(Var beredd på att det kan svida lite så om du har barn som kan tycka att det är lite läbbigt kan du som om).

Har du inte sprit, sårdesinfektion eller tvål så tar du det du har, som en ren trasa, T-shirt, handduk eller liknande och lite vatten.

Bedöva och lindra

Om det gör mycket ont eller svider eller kliar kan du bedöva lite med en lokalbedövande salva, som t.ex. Xylocain. Du kan även använda den innan du gör rent för att bedöva lite.

Täck över

För att ge såret en bättre läkningsmiljö bör du täcka över såret med t.ex. plåster eller förband.

Om det finns risk att såret kommer bli mycket blött, till exempel vid bad, kan du även använda en plåsterspray som du sprayar ovanpå plåstret. Det finns också speciella plåster, som t.ex. "Salvequick med AquaCover" eller "Leukoplast Cover" som är gjorda för att kunna bäras vid till exempel bad.

Om det blir infekterat

Om huden runt såret blir rött och varmt så är det med största säkerhet infekterat. Om det fortfarande inte har läkt på någon dag så bör du ringa 1177 eller besöka 1177.se för rådgivning.

Insektsstick och bett

Gör rent ordentligt

Även vid ett och stick är det viktigt att göra rent ordentligt. Följ samma förfarande som vid sår som beskrivs ovan.

Om det är ett fästingbett är det också viktigt att ta bort fästingen med en fästingborttagare. Var försiktig när du använder den dock så du inte har sönder fästingen istället för att ta bort den. Om du har svårt att få bort den kan du prova med att ha lite smör eller olja på bettet.

Bedöva och lindra

För att lindra klådan och minska risken för infektion kan du använda alsolgel, hydrokortisonkräm eller andra produkter som är specialgjorda för detta som t.ex. "Burnshield", "After bite" eller "Salubrin". ("Burn shield" går också mycket bra att använda vid mindre brännskador).

Om du är överkänslig mot insektsbett och liknade kan du äta Antihistamintabletter som innehåller Ebastin, för att lindra den allergiska reaktionen.

Om det blir infekterat

Om huden runt såret blir rött och varmt så är det med största säkerhet infekterat. Om det fortfarande inte har läkt på någon dag så bör du ringa 1177 eller besöka 1177.se för rådgivning.

Vad bör hemmaapoteket innehålla?

Tvål & vatten
Sårtvätt/klorhexidin/handsprit/alkohol (bra när du saknar tvål och rent vatten)
Pincett och sax
Alsolsprit/Alsolgel/Burn shield/After Bite/Salubrin (lindrar klådan efter bett)
Xylocainsalva (lokalbedövande)
Mygg- och fästingmedel (förebyggande)
Fästingplockare
Antihistamin mot allergi (gärna med ebastin)
Plåster och skavsårsplåster
Kompresser
Kirurgtejp (eller liknande för att fästa kompresser med)
Sårtejp (för glipande skärsår)
Myggnät

Välj kategori

Nyhetsbrev