Vanliga frågor

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna. Du kan antingen söka efter en specifik fråga eller bläddra fram genom att klicka på de olika rubrikerna nedan.

———————————————————————–

Frågor & Svar - Brf. Carolina (7)

Batteriers kapacitet försämras efter några år och klistret på elektroderna torkar, därför byter man ut dessa med ett intervall på 5 år. I kostnaden som jag angivit ingår batterier och elektroder för ett byte samt att jag bjuder på ett byte, vilket innebär två byten och en driftstid på 15 år.

Den hjärtstartare som jag rekommenderar och inkluderat i det här erbjudandet är den i särklass bästa på marknaden enligt flera stora tester. Den har bäst resultat när det gäller tydlighet i röstinstruktioner, enkelhet att använda och snabbhet från start till strömstöt (defibrillering). Under användandet instruerar hjärtstartaren hur du ska utföra HLR samt har en metronom för att hjälpa till med tanken. Den har också bäst prestanda när det gäller drifttid vid användande (13 timmar), antal strömstötar (mellan 103 och 106 beroende på styrka) och kan själv justera styrkan på strömstöten efter patientens tillstånd.

Nej, hjärtstartaren fungerar både på barn och vuxna. På hjärtstartaren finns en knapp som man kan växla mellan vuxen och barnläge.

Nej, hjärtstartaren är inte kasserad om den använts. Hjärtstartaren drivs av ett utbytbart batteri och elektroderna är engångsartiklar, vilket innebär att om den använts så byter man ut batteriet och elektroderna för en kostnad av ca. 3 500:- och sedan är hjärtstartaren redo att användas igen.

Jag heter Jonas Sundquist och är ett av mina företag. Verksamheten består av att genomföra utbildningar i HLR, hjärtstartare, första hjälpen, elskador, Barn-HLR, D-HLR, krishantering, m.m. Dessutom säljer Xpozed olika produkter inom dessa områden (hjärtstartare, första hjälpen materiel och väskor, etc.) samt brandfiltar och världens minsta brandsläckare. Xpozed gör även uppdrag kring dokumentering och rutiner avseende krishantering.

Jag, Jonas, är en erfaren och certifierad första hjälpen och HLR-instruktör inom både Svenska Rådet för Hjärt-lungräddning och den internationella organisationen Emergency First Response, är utbildad badvakt inom Svenska Livräddningssällskapet, har militär utbildning på sjukvård i fält, är utbildad och erfaren på höghöjdssjuka, har utbildat räddningsdykare i över 17 år, är utbildad i säkerhet till sjöss och krishantering och har dessutom erfarenhet från verkliga olyckor och räddningar både privat och i jobbet som Expeditionsledare/expeditionsguide och dykinstruktör. Jag är också delägare i ett företag som heter Expeditionsresor (www.expeditionsresor.se) som jag startade tillsammans med Ola Skinnarmo.

Förutom de anledningar som beskrivs på första sidan så är det viktigt att tänka på följande:
– Den hjärtstartare som finns på hälsocentralen har du bara tillgång till under hälsocentralens öppettider dagtid.
– Den hjärtstartare som finns på brandstationen ligger längre än 3 minuter bort då det tar mycket längre tid att springa fram och tillbaka. När det gäller brandstationens närhet och det faktum att räddningstjänsten ligger nära till hands vid behov så förutsätter det att dom inte befinner sig på utryckning redan. Även om de kommer kan det ta längre än 3 minuter om larmningen tar tid.

På hjärtstartaren finns en knapp för att växla mellan svenska och engelska. Svenska är inställt som standard.

Kurser (3)

Nej, rent tekniskt kan all deltaga oavsett ålder, men 10 år är en lämplig riktlinje för att man ska kunna ta till sig kunskaperna.

Kategorier: Kurser

Nej, generellt sett är det inga förkrav. Vissa kurser, som t.ex. el-skador, kan ha HLR med hjärtstartare som förkrav, men i våra kurser ingår detta om det inte finns innan.

Kategorier: Kurser

För en jämförelse mellan de olika kurserna rekommenderar vi att du tittar på våran kursjämförelse som du hittar här.

Kategorier: Kurser

Produkter (3)

Om den ska förvaras inomhus i en “normal” miljö så räcker det oftast med att hänga den på en krok. Den skall dock märkas ut tydligt med en standardiserad skylt som rekommenderas att köpa in tillsammans med hjärtstartaren.

Om den ska förvaras i en mer utsatt miljö som t.ex. utomhus, i väldigt kalla eller varma miljöer, i fuktiga utrymmen, på dammiga platser, etc. så finns det ett antal olika förvaringsskåp som man kan använda sig av. Skåpen finns i olika konfigureringar där man kan välja en eller flera funktioner som t.ex., kyla, värma, batteriladdning, larm, låsbart, etc. etc.

Kategorier: Produkter

Absolut! Det är faktiskt en mycket bra idé att ha en hjärtstartare i bostadsrättsföreningen. Majoriteten av alla hjärtstartare i samhället finns på och runt våra arbetsplatser, och det är jättebra, men det hjälper ju inte om det skulle ske ett hjärtstopp när man är hemma.

Kategorier: Produkter

Ja det kan man. Det är faktiskt en riktigt bra idé att ha en hjärtstartare hemma, i båten, husvagnen, stugan, etc. Riktlinjerna säger att man ska kunna ge den första stöten inom 3 minuter från hjärtstoppet.

Kategorier: Produkter

Load More